Nicole’s Pagina

In de speeltuin.

 

Welkom

…terug op mijn pagina. We zijn nu meer dan een jaar in Australie en ik ben al aardig gewend aan het leven hier Down Under, zoals Australië ook wel genoemd wordt. Veel dingen lijken hetzelfde als in Nederland maar zijn toch een beetje anders.

Australië

Een "highway". … Is een heel groot land. Als je ergens naar toe gaat moet je ook al snel lang in de auto zitten. De autowegen kunnen erg wisselend zijn. Soms zijn snelwegen (highways) mooie wegen zoals we dat gewend zijn in Nederland, maar soms zijn het slechte wegen en kun je er niet hard op rijden. De mensen zeggen dan ook niet hoeveel kilometer iets weg is, maar het Soms zijn de wegen in de bush erg slecht.aantal uur dat je erover doet om ergens te komen. Dat betekent dat 40 km soms een half uurtje is en soms een uur.

 De auto’s rijden hier aan de andere kant van de weg. Dat is heel erg wennen met oversteken. In plaats van “links, rechts, links” moet je hier “rechts, links, rechts” kijken. De auto heeft het stuur ook aan de andere kant zitten. In het begin vergisten mijn vader en moeder zich dan ook wel met aan welke kant ze moesten instappen.

Aan het strand. Fietsers zie je hier maar weinig. Er zijn ook niet zoveel fietspaden als in Nederland. Vaak is het zelfs gevaarlijk om te fietsen omdat je bij de auto’s op de weg moet fietsen. Fietshelmen moet je dan ook altijd op, ook al fiets je op het gras bij een speeltuin. Jorick en ik voor een grote boom in het regenwoud.

Omdat we Australië niet zo goed kennen proberen we zo vaak mogelijk weg te gaan om zoveel mogelijk van Australie te zien. We gaan dan meestal ergens wandelen en/of klimmen. Zo hebben we al veel in de regenwouden gelopen, over en langs watertjes gelopen en over rotsen geklommen. We hebben ook al een paar keer gekampeerd. Als we ergens naar toe gaan stoppen we meestal onderweg wel een keer bij een speeltuin om even te spelen. Er zijn heel erg veel speeltuinen hiet in Australie.

School

Mijn broertje Jorick en ik in school uniform. Alle kinderen in Australië die naar school gaan dragen een schooluniform. Elke school heeft een eigen uniform, met eigen kleuren en modellen. Bij mij op school is er ook een verschil in uniform tussen de kinderen van prep tot jaar 6 en de groteren van jaar 7 tot jaar 12. De kledingregels zijn best streng bij mij op school. Excursie naar Underwaterworld.Je mag zelfs geen kettingen of ringen dragen en ook geen make-up op doen. Ik zit op een hele grote school waar je 13 jaar lang kunt blijven, tot je eindexamen. ‘Primary’ heten prep tot jaar 6 (soort basisschool)en ‘Secondary’ jaar 7 tot jaar 12 (soort middelbare school). Mijn broertje Jorick zit in prep. Dat noemen ze zo omdat dit een speciaal jaar is om je voor te bereiden voor jaar 1. Je leert daar tellen en een beetje rekenen, alle letters en zelfs al een beetje lezen. Ook krijg je dan elke week al een heel klein beetje huiswerk mee naar huis Zelf zit ik in jaar 2. We hebben drie groepen jaar 2. Ik zit in een groep met 26 kinderen. Ik heb al veel meer huiswerk en ook elke dag. Voor elke dag moeten we een oefening maken, sommen en woordjes leren. De sommen en de woordjes worden op vrijdag getest. Ook moet ik per week drie boekjes lezen. Ik vind het best veel zo alles bij elkaar.

Een boot met glazen bodem in de Great Barrier Reef.Er leefden kikkers in het toilet van de krokodillen boerderij.Elke term, we hebben 4 terms per jaar (dat zijn de schoolperiodes tussen de vakanties in), moeten we ook een presentatie geven. In de eerste term hebben we het uitgebreid over The Great Barrier Reef gehad. Ik heb toen een poster gemaakt en een presentatie over de levenscyclus van waterschilpadden (the life cycle of turtles). We zijn toen ook met de hele klas naar Underwater World geweest. Mijn mama is toen ook meegegaan. Dat was erg leuk. In de vakantie die we hierna hadden, ben ik samen met mijn vader, moeder en broertje naar The Great Barrier Reef op vakantie geweest. We konden toen het koraal met vissen zelf zien via een glazen bodem in een boot.

De pop met drie hoofden uit mijn spreekbeurt. In de tweede term hadden we als onderwerp ‘oud speelgoed en poppen’. Zelfs met japanse les (wij leren ook japans op school) hebben we het gehad over japanse spelletje en ook japanse computerspelletjes gedaan. De presentatie die ik toen heb gegeven ging over een oude pop van mijn moeder met drie gezichtje verstopt onder een schattig mutsje. Die presentatie heb ik zelfs al gemaakt in PowerPoint. We kregen als ‘special’ een ‘puppetshow’ (poppenvoorstelling) en de laatste dag mochten we oude spelletjes meenemen en (oud) snoepgoed om te spelen en te snoepen.

De klaslokalen van school.In jaar 1 moest ik ook al presentaties geven, wel korter hoor. Zelf in prep leer je al iets te vertellen voor de klas. Alleen in prep heet het “show and tell”. In jaar 1 heb ik iets verteld over de groei van een kuikentje in een ei, vleesetende planten Hier zongen we voor onze ouders aan het einde van term 1 (bij de certificate uitreiking). en waarom konijnen verboden zijn in Queensland (het deel van Australie waar wij nu wonen). De meeste lessen krijgen we van onze juf, Mrs Rae. Maar we krijgen ook les van andere meesters en juffen. We hebben bijvoorbeeld een speciale sportleraar, een juf voor zang en muziek, een juf voor japans, een meester voor computer lessen en nog een meester voor de ‘white board’ lessen. Omdat de school heel groot is staat het ook op een heel groot terrein. Dat komt ook doordat alle klassen op de grond zijn en we een eigen sportterrein hebben met een ‘oval’ en tennisbanen, een bibliotheek, speciale computerruimtes, een kinderdagverblijf met BSO, een groot parkeerterrein, een speciaal gebouw voor techniek en een eigen boerderij met dieren en grond om planten op te laten groeien. De boerderij is vooral erg leuk als er weer jonge kuikentjes en lammetjes zijn.

Huiswerk doen (lezen) Ook is er een tuckshop op school, dat is een soort afhaalkantine. Je kunt er eten bestellen via een papieren zakje waar je opzet wat je wilt hebben. Je zet er dan bij in welke pauze, je naam erop en klas en je stopt het geld erin. Op school doe je dat zakje in een speciale bak, die naar de Tuckshop wordt gebracht en met de pauze krijg je dan het eten wat je besteld had. Ik mag dit 1 keer per week, meestal op vrijdag.

Eén van de vele speeltuintjes in een vakantie. Ons nieuwe schooljaar begint net als in Nederland na de grote zomervakantie. Alleen is de zomervakantie in December/Januari (na kerstmis). Elk jaar zit je weer in een andere klas. De groepen van hetzelfde jaar worden elk jaar opnieuw door elkaar gehusseld. Dat is leuk omdat je daardoor alle kinderen van je jaar goed leert kennen. Maar het is ook erg jammer dat je elke keer weer moet wennen aan een nieuwe klas. Gelukkig proberen ze je wel bij je beste vriendjes en vriendinnetjes te laten blijven.

Alle schooldagen zijn even lang. We beginnen om half negen en stoppen om vijf voor drie. We hebben geen vrije woensdagmiddag of vrijdagmiddag. Dat vind ik erg jammer, want daardoor blijft er weinig tijd over om met iemand thuis te spelen.

OSHC

Net als in Nederland kun je na school naar de BSO. Dat wordt hier OSHC genoemd, Outside School Hour Care. Dat staat ook op het schoolterrein. Je kunt er voor school naar toe en na schooltijd. Mijn broertje en ik gaan er drie keer per week na school naar toe. Het is erg leuk. Net als in Nederland kunnen we er lekker buiten spelen, knutselen computeren en soms bakken en cakejes versieren.

Sport

Zwemles Tennisles. Australiers houden erg veel van sport. Daar is ook veel ruimte voor en er zijn veel grote sportvelden. Er zijn dan ook veel wedstrijden en veel certificaten te verdienen met sport. Ik tennis elke week en zit op zwemles. Het tennissen is erg leuk. We hebben er vooral veel plezier en doen erg grappige oefeningen. Met zwemles leer je eerst borstcrawl. Ze vinden dat hier belangrijk vanwege het zwemmen in de zee. Pas daarna leer je de schoolslag. Je kunt hier geen diploma A, B of C halen, dat kennen ze niet.

Feestjes

Ook hier geven de kinderen een partijtje als ze jarig zijn. Heel veel verjaardagen worden gevierd in de parken met Een verjaardagsfeestje met ponies. speeltuinen waarvan er hier heel veel zijn. Zelf heb er ook een paar keer een feestje gehad in een park met speeltuin en ook één met pony rijden. Ook heb ik een zwemfeestje gehad bij een vriendinnetje thuis met een sausage sizzle (=BBQ met worstjes en broodjes). Heel veel mensen in Brisbane hebben een eigen zwembad thuis vanwege de vele zonnige en warme dagen. Tijdens een ander feestje bij een vriendinnetje thuis kwam iemand van een ‘wildlife park’ (soort dierentuin) met allemaal dieren die in Queensland leven, zoals kikkers, lizards, skinks, possums en slangen. We mochten ze allemaal aanraken. Andere feestjes waren in een ‘indoor playground’ met grote springkussens en glijbanen, één in een atelier waar we sieraden konden maken en één was met koken met een kok. We hebben toen pizza’s gemaakt en muffins gebakken Mijn eigen feestje vorig jaar was een speurtocht met een schat op het eind bij ons thuis. Mijn volgende feestje wordt een ‘Bollywood’ dansfeest.

Huisdieren

Net als in Nederland hebben Australiers ook huisdieren. Je ziet ze alleen niet zoveel en vooral nooit loslopen. Honden niet aan de riem mag absoluut niet en hondenpoep laten liggen mag ook niet. Als je je hond uitlaat moet die dus aan de riem en je moet een plastic zakje meenemen om direct de poep op te ruimen (brrrr bah). Er zijn een paar speciale terreinen waar honden los mogen rond rennen. Ook op het strand mogen honden alleen op speciale tijden los van de riem. Honden en poezen kun je gewoon in dierenwinkels kopen. Ze zitten dan met een paar tegelijk in een glazenhok in de etalage. Dat is erg schattig al die kleine pluizenbollen. Poezen zie je ook bijna nooit buiten lopen. Konijnen zijn verboden hier in Queensland, omdat ze er veel in de natuur kapot maken met het graven van holen. In de rest van Australie zijn huiskonijnen niet verboden, dat snap ik niet. Natuurlijk heb je hier ook cavia’s, vogels en vissen, maar ook waterschildpadden en krabbetjes. Wij hebben vissen.

Dieren in het wild

Bij ons in de tuin wonen ook erg veel dieren. Wij hebben een Brush turkey in de tuin gehad die daar een groot nest had gebouwd. Helaas hebben we nooit kleine Brush turkeys gezien. Dat kwam waarschijnlijk door een grote Guyana die elke keer in het nest aan het graven was op zoek naar de eieren. De eerste keer dat we een Koala hoorden schrok ik met te pletter. Dat was net een enorme beer die aan het knorren was. Gelukkig konden we hem snel in de boom vinden en wisten we dus dat het een Koala was. Kangaroo’s zijn heel erg voorzichtig en als we er een zien hopt die ook meestal direct weg.

Brush Turkey. Koala in onze tuin. Kikkers in onze kikkerpoel. Er leeft een lace monitor (guana) van 2 meter in onze tuin. Cockatoos.

De meeste dieren zijn nachtdieren en hoor je ze alleen. Ik heb dan ook een eigen zaklamp gekregen zodat ik meteen kan schijnen als ik iets hoor. Soms zie je dan een possum, flying foxes, of een uil. In de tuin hebben we ook een

Dragon voor de deur. Grote spin in huis. Brrrr Een possum in het donker. Een grote sprinkhaan.

kikkervijver, nou die kikkers kunnen veel lawaai maken, hoor. Kikkers vind je echt overal in Australie, zelfs in de toilet bij de Krokodillenboerderij. Brrrr daar ging ik echt niet op, hoor. Ook leven er slangen. Die zien we bijna nooit. De meesten zijn gewoon Green Tree Snakes, ongevaarlijke slangen. Maar omdat je dat nooit zeker weet, ben ik altijd erg voorzichtig.

Zo dat was het even voor nu.  Als je HIER klikt kun je mijn oude pagina ook nog zien.

groetjes van